PTI Hamme - Laatste Nieuws

Op maandag 17 mei 2018 trokken de leerlingen van 1 A en de leerkrachten levensbeschouwing (katholiek, protestants-evangelisch, islam en zedenleer) er op uit om in de buurt van het PTI op zoek te gaan naar zwerfvuil. In het kader van een gezamenlijke les over het milieu.

Iedereen was gewapend met plastic vuilzakken en veiligheidshandschoenen.  We hadden twee uur de tijd. Op het eerst zicht was er op straat en op de grasberm aan de kant van de straat niet zoveel te zien. Toen men echter de stukken groen en struiken tussen de straten ging onderzoeken lag het vol met plastic flesjes en frietbakjes, flessen en glazen, papier, sigaretten, plastic verpakkingen. Soms lag het afval gewoon naast een openbare vuilnisbak die volledig leeg was.

Bij nader zoeken vonden we volledig gevulde zakken met vuil. Sommigen zakken durfden we niet eens aanraken, omdat we niet wisten of er scherp en gevaarlijk vuil in lag. Enkele leerlingen vonden ook een oude halve Volvo aanhangwagen. Dit werd na de schoolactiviteit door één van de leerkrachten gemeld aan de lokale politie. De politie kwam later in de klas en één van de leerlingen kon de vindplaats van het oude wrak van de wagen aanwijzen.

We haalden ongeveer 15 zakken vuilnis op. We hebben natuurlijk maar een fractie van het zwerfvuil van het dorp kunnen opsporen. Toch waren  de leerlingen en de leerkrachten geschokt over de hoeveelheid zwerfvuil die we hadden aangetroffen. Kennelijk deponeren burgers ook soms  afval niet in de openbare daartoe bestemde vuilnisbakken, maar laten het er gewoon naast liggen.

Groepsfoto na de zwerfvuilactie

Een fractie van het afval dat we vonden.