Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig. Mechanische Technieken is een praktijkgerichte studierichting die bedoeld is als kennismaking met de beginselen van mechanica en metaalbewerking.

Je leert hier werken met computergestuurde machines zoals CNC gestuurde machines. Om dit aan te leren wordt er aandacht besteed aan elektriciteit en informatica.

In de derde graad (Mechanische Vormgevingstechnieken) leer je de modernste CAD-CAM-technieken toepassen. Je leert metaalbewerkingsmachines instellen en bedienen. De richting Mechanische Vormgevingstechnieken is sterk praktijkgericht. Er is zeer veel aandacht voor uitvoeringsgerichte vaardigheden. Het gaat echter niet over een theoretische uitdieping (zoals in Elektromechanica of Industriële Wetenschappen), maar eerder om een praktische.

Bovendien kan je ook een VCA-attest behalen. Dit attest is 10 jaar geldig en is een belangrijke troef bij het verwerven van een plaats op de arbeidsmarkt.

Vanuit de richting Mechanische Vormgevingstechnieken kan je doorstromen naar een bachelor Elektromechanica, je kan een specialisatiejaar volgen of je kan gaan werken.

 

 

 

5de jaar

 

6de jaar

BASISVORMING

 

 

 

Godsdienst / NC Zedenleer

2

 

2

Lichamelijke Opvoeding

2

 

2

Nederlands

3

 

3

Frans

2

 

2

Engels  2   2
Geschiedenis

1

 

1

Aardrijkskunde  1   1
Wiskunde

2

 

2

       
SPECIFIEK GEDEELTE      
Mechanica

10

 

10

  > Toegepaste Mechanica
  > Technisch Tekenen
  > Machineonderdelen
  > Sterkteleer
  > Labo Mechanica
  > Vormgeving
  > Technologie CNC
  > Labo Pneumatica

 

 

 

Elektriciteit

1

 

1

Praktijk Mechanica

8

 

8

Blokstage  -    2 weken
 

 

 

 

TOTAAL

34

 

34