Wat is RoboCup Junior:

RoboCup Junior is een robotwedstrijd voor het basis-en het secundair onderwijs. Gestart als een initiatief vanuit Australië, wordt in meer dan 27 landen over de hele wereld gespeeld. Tijdens het schooljaar 2008 – 2009 werd RoboCup Junior voor het eerst  in België georganiseerd. Er worden verschillende wedstrijden gehouden. In Belgie (nationaal), worden wedstrijden gehouden voor redden voor beginners, redden voor gevorderden, dansen. Als men Belgisch kampioen is, zit er een kans in dat men mag meedoen in de wereldcompetitie het jaar erop. (Onze school is al 2x Belgisch kampioen geweest en heeft dus al 2x mogen meedoen aan het WK).

Het doel is de beste dans-of reddingsrobot te bouwen en te programmeren. Tijdens deze wedstrijddag worden alle teams door een professionele jury beoordeeld. Deze beoordeling organiseren ze op 2 manieren: een teaminterview (zonder coach) in de voormiddag en een beoordeling van de prestatie van de robot tijdens de dans of reddingsopdracht.  Het team dat de meeste punten behaalt na de optelling van beide resultaten wint.

Voor de derde editie kan je kiezen uit drie disciplines, namelijk:

  • Dansen
  • Redden voor beginners
  • Redden voor gevorderden – nieuw discipline

 

Spelregels:

De leerlingen moeten de robot zelf ontwerpen, bouwen en programmeren. Dat moeten ze ook kunnen bewijzen want voordat de wedstrijd begint kan het juryteam je vragen om uit te leggen hoe je robot is gebouwd en geprogrammeerd.

De reddingsrobots moeten wel rekening houden met de maximumafmetingen: De robot moet passen in een cilinder met max. 180 mm diameter.

 

Discipline redden voor beginners.

Doel:

Iemand heeft een telefoontje gepleegd naar de brandweer. Een container met gevaarlijke stoffen is in een moeras gevallen.  Jouw team moet een robot ontwerpen, bouwen en programmeren om die container zo snel mogelijk uit het moeras te verwijderen.

Het speelveld bestaat uit een groen ondergrond, dat een grasveld voorstelt. Op dit veld is een weg getekend naar een moeras (geel veld). In dit moeras wordt ‘de container’ neergezet (dit is een verzwaard frisdrankje met aluminiumfolie erom).

De robot moet het moeras vinden door de weg te volgen, de container zoeken en daarna over de rand van het moeras duwen. Je hebt precies anderhalve minuut (90 seconden) om je taak te volbrengen.

 

PTI Hamme en Robocup:

Robocup is buitenactiviteit die onze school organiseert. Leerlingen komen op vrijwillige basis woensdagnamiddag werken en programmeren aan hun robot.

De manier van werking noemt men "Peer to peer teaching". Dit wil zeggen dat leerlingen elkaar opleiden en hun kennis doorgeven.

Er is 1 mentor die hun begeleidt (zoals organisatie wedstrijden, tips en trucs, enz...)

 

Wie kan deelnemen op onze school?

Iedereen die geïnteresseerd is in techniek, elektronica, enz... Dit gaat van het 1ste tot het 6de middelbaar.

Nadien worden de personen die geïnteresseerd zijn verdeeld in groepen. We kiezen ervoor maximum 3 personen per groep.

Er wordt verwacht dat je elke woensdag komt als je je engageert. Indien je veelvuldig afwezig bent, word je van de lijst geschrapt... De bedoeling is ook dat je meedoet aan de nationale wedstrijden.

Wanneer: elke woensdag (behalve feestdagen en examenperiodes). Men stopt 1 week voor de examens zodat de leerlingen zich goed kunnen voorbereiden...

Kostprijs: Onze school voorziet al het materiaal, dus alles is gratis.